25.11.2010 г.

Конете Фризийци (Фрисон, Фризийците, Фрезийците)

Конете Фризийци (Фрисон, Фризийците, Фрезийците)

Искам да разкажа за конете от породата Фризиец. Имам късмета да работя с тях и бих желал и посетителите на този сайт да се запознаят с тези красиви коне.

Конезавода в които работя се намира в испанската провинция Каталония (също Каталуня или Каталуния), в едно селце на име Алдеа. Основан е от дон Хуан де ла Круз и носи неговото име „Хипика де ла Круз“. Създаден е в началото на 60-те години на миналия век и сега се ръководи от сина на дон Хуан – Ориол.

В началото в конефермата се внасяли коне от Холандия, с цел продажба, но вече се разполага със собствена развъдна база. Постоянно около 50 коня са свободни за продажба, като постоянно има продажби и внос на нови коне. Занимават се и с обучението на конете за езда и впряг, имат десетки награди от конкурси за висша езда и морфология на конете.

Самите коне се отличават със спокойният си темперамент и интелигентност. Красивият им външен вид ги прави желани за впрягове в карети и са чест гост на сватбени тържества. Надявам се в скоро време да могат да се появят в България и да станат част от конният елит у нас. Интересното за тези коне е, че са с много дълго окосмяване в областта на копитото и гривата. Нуждаят се от добра хигиена и ежедневно движение.
Имат много добър ход и са универсални както за езда така и за впрягове. Обучението им е лесно и не е необходимо да се използва сила, за да се подчиняват. Имат твърдо и здраво копито, за своят ръст са икономични на храна. Дневно изяждат около 5 кг овес и овесена слама на воля. Добавките на концентриран фураж подобряват състоянието на косъма и копитата.

Породата Фрисон е била известна още в древността. Използвани са като бойни коне и рицарски турнири, много от тях са участвали в кръстоносните походи. В началото на XX век по време на първата световна война броят им рязко намалява, но след това в Холандия се заемат за възстановяването на популацията им и сега основният производител на тази раса са Холандците.
Ежедневието в конезавода по отглеждане и обучение на кон Фрисон е следното:

Сутрин в 7,30 се дава овес и овесена слама. След около час конете се поят като се извеждат един по един от боксовете. Докато пият вода леглото им се почиства като се слага нова постеля от слама. Преди да се върне в бокса коня се изчетква основно. След като се приключи с всички се започват тренировките им.

Всеки кон има различно ниво на обучение, затова и подхода с всеки един е различен (по-точно индивидуален). Обикновен се повтарят нещата от предните занимания (предния урок) и след това се усвояват нови движения според необходимостта. След упражненията конете се къпят основно и се сплитат гривите и опашките им за да са по къдрави. Когато е необходимо се подстригват космите на ушите и под шията, и се сменят подковите. Вечер се хранят отново и в общи линии така протича един ден в конезавода.

Източник: frisоnbg.соm