4.01.2011 г.

Тежковозни коне Першерон

Една от френските тежковозни породи коне, която е с най-голямо значение е Першерон

Першеронския кон има определено значение за нашата страна. За произхода му съществуват различни предположения. Някои автори смятат, че има кръв дори от коне с източен произход. С увереност може да се каже, че першеронският кон е зъздаден под влиянието на внесените от Белгия тежковозни коне.
Първоначално першеронските коне били по-леки, с масивно тяло, но отговарящо на изискванията са кавалерийските коне. От родословните книги е установено, че при създаването на першеронския кон участват нормандски, датски и арабски коне.
Першеронският кон се отличава с удължена глава, широко отворени ноздри, изразителни очи, къса замусколена шия. За разлика от другите тежковозни породи холката му е по-висока и очертана. Гръдния кош е добре развит и закръглен. Гърбът е дълъг, крупата е хоризонтална и заоблена.Опашката е поставена високо. Ставите на крайниците са широки и добре очертани.
Першеронските коне се отличават с голяма крачка и могат да развият добра скорост в тръс. Те са енергични и скорозрели. При съешаване с други породи добре предават качествата си на потомството. Засега не са установени коне с груба конституция.
Першеронските коне се отглеждат при добра фуражна база и достатачно движения, което се е отразило върху общото им развитие.
За нашата страна першеронските коне са имали значение при изграждането на първата секция за тежковозни коне в конезавода „Кабиюк”. По-късно били внасяни отделни екземпляри, които са използувани предимно за нуждите на армията.