8.03.2012 г.

Научете коня си да прескача препятствия

Преди да започнете да учите коня си да скача по време на езда, трябва да се уверите че той е подходящ за това и че е в добро здраве. Говорете за вашите коне с инструктора си, ако имате такъв, или със запознати по въпроса дали конят е достатъчно подходящ за прескачане на препятствия. В конен спорт скачайте само под наблюдение - това значи, че наблизо трябва да има винаги някой, който може да Ви помогне при нужда. Винаги носете тока, закопчаваща се под брадичката.Уверете се, че препятствията и бариерите, които ще скачате са безопасни.Помолете инструктора да ги провери преди да започнете да скачате.
*Първа стъпка
 Поставете няколко бариера около мястото на работа. Включете ги във Вашия всекидневен тренировъчен режим с коня. Ако при езда яздите на тръс и редувате бариер с обиколка тръс и после пак бариер, така коня ще премине всички бариери на тръс по време на езда и конен спорт. Ако галопирате с някой от вашите коне по дългата страна на плаца поставете някъде по средата бариер, така че на Вас да Ви бъде по- удобно и по-лесно.
Не променяйте хода на движение по време на скок - Не искате коня наистина да прескачане на препятствия над бариера, а да мине плавно на ходом или тръс над него. Ако конят Ви скочи бариера, слезте и ходом го приведете няколко пъти през него, докато се научи бавно да отива към него. Останете на бариерите няколко седмици.
*Втора стъпка
 Подредете бариерите в един ред. Поставете 5 или 6 бариера като разстоянието между тях да е около 150 см. Може да се наложи да донагласявате разстоянието между бариерите ако коня почуква по тях или се опитва да ги прескочи.Включете това упражнение във всекидневната си тренировка.Карайте ходом през реда веднъж или два пъти, така коня се научава да вдига краката си.Когато това стане минете през бариерите на тръс. Яздете на тръс и и през двете страни на реда.Изпълнявайте упражнението за седмица или две.
*Стъпка трета
 Прибавете малко хиксче на 9 метра от последния бариер. Подгответе се и насочете коня си през средата на реда от бариери като тръсирате през тях. В конен спорт вашият кон вече вдига краката си и се концентрира над бариерите, така малкото препятствие в края не го обърква много.
Ако коня има проблеми при  прескачане на препятствия  може да се наложи да донагласите отново разстоянието между бариерите и хикса.Запомнете, че за да застанете в позиция за скачане трябва да поставите ръцете леко отгоре на шията на коня и да отпуснете юздите.В началото още конете правят огромни скокове, а вие не искате да дърпате устата му ако изостанете.В този случай се хванете здраво за гривата,всеки път, когато отивате към препятствие.
Не позволявайте на Вашия кон да спира да тръсира или галопира след като се приземи след скока.Той трябва да продължи да се движи напред.Винаги редувайте посоката на движение след приземяването.Обърнете се на дясно първо и после наляво.Понякога отивайте направо и кажете на коня си да спре да тръсира.
*Стъпка четири
 Поставете малки кавалети в плаца - между бариера и земята има малко разстояние, така че ако коня бутне бариера да падне.Сега коне ще се научи да скача бариера на тръс.
Препятствието трябва да бъде ниско, не по-високо от 45 см.Подкарайте в тръс коня в кръг, докато той тръгне направо към него.Тогава се насочете към препятсвието.Променете позицията си на скачане преди него, отпуснете юздите за да не удря мундщука устата на коня и леко протегнете ръцете си по врата му.Стремете се да скочите в средата на препятсвието като го гледате отгоре.Ако коня Ви почука по препятствието няма проблем.
Скачайте препятствието и от двете страни на тръс.Ако коня скача добре на тръс, опитайте да скочите на галоп.Но ако започне да забързва много се върнете отново на тръс.
*Стъпка пет
 След няколко скокови тренировки по прескачане на препятствия в конния спорт, коня трябва да започне добре да минава над препятствието.Тогава можете да наредите още кавалети в плаца.След това може да направите редица от 5 или 6 препятствия. Лесно за изпълнение е две препятствия на всяка дълга страна на плаца и един хикс в средата.Измислете и друга подредпа, която да минавате на тръс.Не се тревожете ако коня Ви скача много.
 Запомнете - учите коня само как да скача.По време на обучението по  прескачане на препятствия  няколко пъти на тръс и след това го потупавате. Като минат няколко седмици може да опитате да скачате същите препятствия галопирайки. Ако Вашият кон след препятствието тръгне в грешна посока, го намалете в тръс и го насочете в правилната.Никога не карайте коня си да скача по-високи препятствия ако той не е готов. Попитайте Вашия инструктор по езда, или някой по-опитен дали конят Ви вече ще се справи с по-високи препятствия.
Следвай водача
 Това е другия начин Вашите коне да станат по-добъри скачачи в конен спорт. Поставете няколко ниски препятствия в плаца.Сложете си токата и чифт ръкавици.Също така сложете оглавник и въже, с което да кордирате коня по плаца - да обикаля на ходом и на тръс около Вас.След 10 минути го заведете на тръс към ниското препятствие.Той трябва да Ви следва.Скочете всички препятствия и си направете почивка.Това упражнение учи коня да скача без да сте му на гърба и да му пречите на баланса.Ако скачате така поне веднъж на семица, това ще се хареса на коня Ви и може да вдигате постепенно височината на препятствията и да го направите по уверен с тази тренировка.Ако коня Ви вярва, ще скача повече и ще запазва темпо наравно с Вас.
След като вдигнете много препятствията, няма да можете да ги скочите.Просто трябва да отпуснете въжето преди скока и да вдигнете ръката си над препятствието.Използвайте този метод, когато препятствията не са чак толкова високи.