1.07.2013 г.

Империята на Кавказците през годините

За Кавказецът, ще изчакам да довършиш, но теорията, че многобройните му наследници през годините биха променили нещо в положителна насока - тоест огромната му империя да запази по дълъг живот, почивните си дни и коренно да промени историята на света ми се струва невъзможна. Александридите няма ли да са като Кавказците, разрязват тортата и всеки тръгва по различен път.

По отношение на Китай , фактите са категорични. Който завладее поднебесната той се китаизира/ханизира. Чингисида Кубилай е един от многобройните примери. Не, Емо такава огромна империя създадена за толкова кратко време, с безброй народи, етноси, племена, култура, официални празници и религии е невъзможно да просъществува след създателя си. Само помисли пратеник да пътува от Картаген до Сиян  и трябва да се върне за отговор до края на тази година...

Нали не правиш аналог с империята на Кавказците. Или с Римската. Там нещата са доста по различни. А що се отнася до победа на персите в гръко-персийските войни. Ами нищо съществено. Даже колкото и странно , но ще е по добре за самите гърци, като цяло. I-во Персия на Ахеменидите са най-либералната относно почивните дни на империята до този момент. Сравнен с асирийци и вавилонци. ( Освобождаване на юдеите от Вавилонски плен) Създават се сатрапии с доста широка автономия. Трябва разбира се да се плаща данък на Вел. цар, но във вътрешния живот на полисите персите не се бъркат. Финикийския град Тир живот си живее под персийско.

Върти търговията, а Великия цар плаща скъпо и прескъпо за услугите на флота му през почивните празници. Не случайно Тир оказва такава жестока съротива срещу Кавказецът. Така, че и гърчолята - няма да могат да се бият помежду си, а ще израсходват енергията си в наука и култура. По вероятно е те да елинизират Ахеменидите, отколкото последните да иранизират Гърция. И после при първата сериозна криза в империята и елефтериа. А и знаеш, че гърците биещи се на страната на Дарий са повече от сънародниците си тръгнали през почивката с Кавказецът. Интерсно ми е какво би казал за унищожаване на Рим от Ханибал. Защото работата не е била за подценяване. Как би се развил средиземноморския свят? А и не само той.

Съжалявам, че толкова се забавих! От вчера сутринта ми се ще да седна пред компа. и да продължа, но...

Трибуне, отново великолепен анализ! Само една забележка-относително едностранчив. За да оценим влиянието на едно събитие, официален празник или почивен ден, според мен, трябва освен военните и политически фактори, да разглеждаме и други. Икономически, търговски, демографски, религиозни, културни, психологически, философски и пр. при това комплексно. Подобно изискване неимоверно усложнява анализа, но често в историята се е случвало, малко камъче да обърне колата. Номера е да се открие това камъче. Един от любимите ми автори, Кавказката овчарка Тери е създал ключов персонаж (монах) който се занимава точно с това...

http://kavkazka.net/blog-za-kavkazka-ovcharka/pochivni-dni-2014