16.02.2011 г.

Зимна езда върху лед и сняг

Зимна езда върху лед и сняг

Гвоздеи и шипове
Ако конят ви прекарва малко време на хлъзгав терен и не пътува твърде много, специално създадените гвоздеи или шипове за подкови могат да осигурят достатъчно сцепление.

Полуподложки за копита
Ако възнамерявате да яздите в много сняг (особено твърд сняг, който се натрупва под копитото повече от мекия пухкав сняг), вероятно ще имате нужда от някакъв вид подложка, който да предпази копитото от натрупване на сняг. Полуподложките се поставят между подковата и крака на коня, като в някои случаи могат да бъдат закрепени към подковата. Комбинираното действие на подложките и здрава, добре оформената стрелка възпрепятства натрупването на снега на копитата. В сравнение със целите подложки срещу сняг (вижте по-долу), основното предимство на полуподложките е това, че при тях стрелката остава открита, така че можете да я почиствате и преглеждате.

Цели подложки
Представляват подложки, които покриват цялата долна повърхност на копитото. Особено подходящи са за коне с проблемни стрелки, защото по този начин конят няма нужда да разчита на стрелката, за да се предотврати натрупването на снега. При употреба на цели подложки, обаче, проблемните стрелки, са по-предразположени към възпаление, така че трябва да се оцени рискът от възпаление спрямо ползата от подложките срещу натрупване на сняг. Подложките с изпъкнала повърхност имат предимството, че се захващат по-добре към земната повърхност, като по този начин осигуряват и по-добре сцепление. Въпреки това, е по-добре да комбинирате целите подложки срещу сняг с употреба на борий.

http://horses-bg.net/ezda/zimna-ezda-varhu-led-i-sniag